Социалната изолация в градовете по време на пандемията даде така жадуваната почивка

...
Социалната изолация в градовете по време на пандемията даде така жадуваната почивка
Коментари Харесай

Коронавирусът – истинска благословия за китовете

Социалната изолираност в градовете по време на пандемията даде по този начин жадуваната почивка и за природата – дивите животни към този момент без боязън се доближават до местата с повече хора, въздухът е доста по-чист, поради лимитираното прилагане на транспортни средства и пониженото произвеждане, а гледките все по-често се разкриват към нас с невиждана до момента хубост. За първи път от 30 години насам заснежената планинска верига Дауладхар в Индия разкри изцяло хубостта си за локалните поданици. 

Но това не е всичко. Намаляването на подводния звук се оказва добра вест за китовете и другите морски бозайници, считат специалистите. Изследователи, проучващи подводните звукови сигнали в действително време от обсерваториите на морското дъно на Ocean Networks Canada покрай пристанището на Ванкувър, откриха забележителен спад на нискочестотните звуци, свързани с придвижването на корабите.

Дейвид Баркли, учител по океанография в университета в Далуси, водещ създател на проучване на " силата на звука ", е отчел тон в диапазона до 100 Hz от два обекта –  по-близо и по-далече от брега, което потвърждава и забележителен спад на шума. " Като цяло знаем, че подводният звук с тази периодичност има влияние върху морските бозайници ", казва Баркли.

Наблюдава се непрекъснат спад на шума от 1 януари, което съставлява смяна на четири или пет децибела в интервала до 1 април, а икономическите данни от пристанището демонстрират спад от към 20% в износа и вноса за същия интервал. 

Намаляването на океанския трафик е като един  " великански човешки опит ", като доста учени се пробват да установят ефекта върху морския живот. " Сблъскваме се с миг на истината ", споделя Мишел Фурне, от университета Корнел, който учи гърбатите китове в югоизточна Аляска. " Имаме опция да слушаме – възможност, която може да не се появи още веднъж в живота ни. "

Подобна е била обстановката и след терористичния акт на 11 септември 2001 година, когато корабният и въздушният трафик в Северна Америка също са били редуцирани. Американските откриватели са потвърдили тогава, че шумът от корабите е обвързван с продължителен стрес сред китовете, а когато понижава, морските животни се усещат доста по-добре.  " Имаме потомство гърбати китове, които в никакъв случай не са познавали океана спокоен ", споделя Фурне, чиято работа сподели, че те трансформират своето държание съгласно равнището на звук в океана. " Това, което знаем за китовете в югоизточната част на Аляска, е, че когато става шумно, те се обаждат по-малко, както и когато лодки и кораби преминават до тях ", изяснява той.

Според учените е допустимо да станем очевидци и на по-сложни " диалози " сред китовете, в случай че им осигурим по-безшумна и безвредна среда. За страдание, пандемията слага и работата по събиране на данни под опасност. Центърът за околна среда, риболовство и аквакултурна наука на Обединеното кралство в Лоустофт разполага с хидрофони за събиране на звук от четири обекта, като разчита на интернационалните старания за съгласуване на работата по мониторинг на подводния шум.

" Тепърва ще разгледаме как коронавирусът въздейства на подводния звук и в цяла Европа, тъй че ни следва напълно скоро първото от много сериозни проучвания извън Канада ", коментира пред The Guardianекспертът към английското държавно управление Натан Бершан. С колегите му от дълго време разискват по какъв начин биха могли да проведат опит, с цел да създадат океана по-тих и да схванат каква изгода ще има от това. Затова даже и коронавирусът самичък по себе си да се трансформира в ужасна рецесия, той докара и до опция да проучваме данни, които не сме имали разполагаем до момента. 

 
Хималаите се виждат за първи път от 30 години
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР